Ανατριχιαστική αποκάλυψη: Το ξύλο, τα βασανιστήρια και οι αλυσίδες σε ισλαμικά σχολεία

Vorianews

Δύο χρόνια κράτησε η έρευνα του BBC News Arabic και απέδωσε πρόσφατα καρπούς.

Το δίκτυο κατάφερε να μπει με κρυφή κάμερα στα ισλαμικά σχολεία του Χαρτούμ, όπου κατέγραψε πρώτα-πρώτα τους ήχους από τις αλυσίδες που έφεραν τα μικρά αγόρια στα πόδια τους.

Το BBC είχε πληροφορίες για κακοποίηση στα θρησκευτικά εκπαιδευτήρια και αποφάσισε να τις ερευνήσει.
Και μας λέει σήμερα πως ξυλοδαρμοί, ψυχολογική βία, ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση επικρατούν εκεί. Και μιλάμε για 30.000 τέτοια ισλαμικά σχολεία που λειτουργούν σε όλο το Σουδάν, μαθαίνοντας τους μαθητές να αποστηθίζουν το Κοράνι.

Οι φτωχές οικογένειες συνηθίζουν να στέλνουν εκεί τα παιδιά τους και όχι σε κανονικά σχολεία. Το BBC μπήκε σε 23 τέτοια σχολεία του Σουδάν και κατέγραψε με κρυφή κάμερα όσα ανατριχιαστικά λάμβαναν χώρα.

Και είδε ακόμα και πεντάχρονα αγόρια να ξυλοκοπούνται αλύπητα και να είναι δεμένα με αλυσίδες, «σαν ζώα», όπως παρατηρεί χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να μας δένουν όλους μαζί, σε ομάδες των έξι ή εφτά, και μας αναγκάζουν να τρέχουμε σε κύκλους. Όταν πέσει κάποιος, πρέπει να ξανασηκωθεί, γιατί συνεχίζουν να μας μαστιγώνουν. Μας λένε πως αυτό είναι για το καλό μας», είπε ένα αγόρι με βαθιά τραύματα γύρω από τις αλυσίδες των ποδιών του.

Το BBC μιλά για τη χειρότερη εμπειρία σε ένα αξιοσέβαστο τέτοιο ισλαμικό σχολείο στο Νταρφούρ το 2018. Όπου είδε τον δάσκαλο να μαστιγώνει ένα μικρό αγόρι πάνω από 30 φορές. Ακόμα και στο νοσοκομείο στέλνονται κάποιες φορές τα παιδιά, όταν τα βασανιστήρια ξεφεύγουν.

Σε μια τέτοια υπόθεση βαριάς κακοποίησης, δυο αγόρια προσπάθησαν να το σκάσουν. Τα έπιασαν και τα μαστίγωναν επί μέρες. Η αστυνομία συνέλαβε δύο δασκάλους, βγήκαν όμως με εγγύηση και το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.

Ακόμα και βιασμούς αναφέρει το BBC, είτε από δασκάλους σε παιδιά είτε από μεγαλύτερα αγόρια σε μικρότερους μαθητές. Οι αλυσίδες στα πόδια είναι κοινός τόπος σε όλα τους, καθώς θεωρούνται παιδαγωγικές.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν ελέγχει πια τα ισλαμικά σχολεία και ο υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων, Nasreddine Mufreh, υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις.

Το ντοκιμαντέρ «The Schools that Chain Boys» θα είναι από σήμερα διαθέσιμο στο κανάλι του BBC News Arabic στο YouTube…

Scarface

Next Post

Δώρο Πάσχα: Από σήμερα οι υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη»

Από σήμερα μπορούν οι επιχειρήσεις/εργοδότες να υποβάλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός». Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η προθεσμία λήγει στις 31 Οκτωβρίου ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία, είναι δυνατή και η επανυποβολή του […]