«Απασφαλίζει» ο Μακρόν! – θα ζητήσει την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας

Vorianews

Την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πρόκειται να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου «Europe 1».

Όπως αναφέρει το «Europe 1», η Γαλλία θα προτείνει την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης ως απάντηση στην επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν καθώς και στις προκλητικές του ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή της τελωνειακής ένωσης είχε ζητήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας καθώς η Τουρκία η συνεχίζει να την παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων.

Η τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία ισχύει από το 1995 και βασίζεται στη συμφωνία της Άγκυρας του 1963 και στο πρόσθετο πρωτόκολλό της (1970). Προβλέπει:

Ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των δύο μερών της τελωνειακής ένωσης για τα προϊόντα που καλύπτονται και τα οποία είτε παράγονται είτε τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία μετά την εισαγωγή τους από τρίτες χώρες είτε στην Τουρκία είτε στην ΕΚ

Ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το κοινοτικό κοινό δασμολόγιο, συμπεριλαμβανομένων των προτιμησιακών καθεστώτων, και εναρμόνιση των μέτρων εμπορικής πολιτικής

Προσέγγιση του τελωνειακού δικαίου, ιδίως με αποφάσεις της επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας (π.χ. απόφαση αριθ. 1/2001) και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα

Προσέγγιση των λοιπών νομοθεσιών (διανοητική ιδιοκτησία, ανταγωνισμός, φορολογία,…)

Προτιμησιακή συμφωνία για τη γεωργία

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι το όπλο των οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για τις γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία.

Makedonas

Next Post

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΛΟΤΑΪΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΑ ΓΙΔΙΑ – ΟΡΓΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ (ΦΩΤΟ)

Οργή επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι πλέον στα “κάγκελα”, καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας! Υπουργείο Παιδείας: Κάνουμε ο,τι μπορούμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα pic.twitter.com/kxq4oktldy — Τζερμποα (@kagouriki) November 9, 2020 πυρετώδεις προσπάθειες στο υπουργειο παιδειας και θρησκευμάτων […]