Γαλλία – κορονοϊός: Διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν οι επιχειρήσεις τους για δύο εβδομάδες

Vorianews
Γαλλία – κορονοϊός: Διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν οι επιχειρήσεις τους για δύο εβδομάδες

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες εστιατορίων και εργαζόμενοι σε μπαρ διαδήλωσαν σήμερα το πρωί μπροστά από το δικαστήριο εμπορικών υποθέσεων της Μασσαλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν από αύριο οι επιχειρήσεις τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα, που, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σε έξαρση, καθώς τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων των τελευταίων ημερών χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στην επιτροπή των ειδικών που παρακολουθούν την πορεία του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στην πόλη για δύο εβδομάδες αφού έθεσε σε καθεστώς ύψιστου συναγερμού την Μασσαλία και τα περίχωρά της εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι κάτοικοι της Μασσαλίας και τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι δυσανάλογη έναντι των κινδύνων (από τον κορονοϊό) και θα καταστρέψει την τοπική οικονομία.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Όταν μας κλείνουν μας ταπεινώνουν. Αυτό δεν τιμωρεί μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά βυθίζει στην κρίση έναν ολόκληρο τομέα: προμηθευτές, διοργανωτές εκδηλώσεων, ντισκοτέκ. Περιμένουν να πεθάνουμε σιωπηλοί;», διαμαρτύρεται ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Μπερνάρ Μαρτί.

Ο Ρενό Μιζελιέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, όπου υπάγεται η Μασσαλία, δήλωσε ότι θα κατατεθεί μια δικαστική εντολή με την οποία θα ζητείται αναστολή της απόφασης.

Η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να καλύψει τις πάγιες δαπάνες των μπαρ και εστιατορίων στη διάρκεια του lockdown.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ειδικά προγράμματα προσωρινής ανεργίας θα εγγυώνται ότι οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση που ζήσαμε τον Μάρτιο», δήλωσε η υπουργός στο CNews.

Αργότερα το μεσημέρι θα μεταβεί στη Μασσαλία ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα τον υποδεχτούν φωνάζοντας το σύνθημα «ας μείνουμε ανοιχτοί».

www.ert.gr

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη

Next Post

Σάλος στην Αργεντινή για τον βουλευτή που ερωτοτροπούσε εν μέσω τηλεδιάσκεψης (video)

Ανυποψίαστος για τους «κινδύνους της τηλεργασίας» ο 47χρονος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Αργεντινής υποχρεώθηκε σε παραίτηση απολογούμενος για το ερωτικό στιγμιότυπο που είδε ολόκληρη η χώρα ζωντανά στη διάρκεια κοινοβουλευτικής τηλεδιάσκεψης. Με την πεποίθηση ότι δεν ήταν συνδεδεμένος στο ίντερνετ τη στιγμή που η ερωμένη του βγήκε από το […]