Γερμανικό ΥπΕξ: «Σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης – συνεχίζεται η προσπάθεια διαλόγου» (video)

Vorianews
Γερμανικό ΥπΕξ: «Σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης – συνεχίζεται η προσπάθεια διαλόγου» (video)

Βερολίνο: ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ORUC REIS από τη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η μεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βερολίνο αναφέρει: «Η επιστροφή του ORUC REIS στο λιμάνι της Αττάλειας είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση. Έτσι βελτιώθηκαν οι προοπτικές για έναν ελληνο-τουρκικό διάλογο.

Πεποίθησή μας συνεχίζει να είναι ότι ένας τέτοιος άμεσος διάλογος είναι η καλύτερη οδός για μία λύση. Αυτό είχε επισημάνει με έμφαση ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του σε Αθήνα και Άγκυρα στις 25. Αυγούστου και θα συνεχίσει να καταβάλει αυτές τις προσπάθειες πειθούς».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Στόχος της Καγκελαρίου είναι η «επιστροφή στο 2016», όταν δεν είχαν διακοπεί οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με τη μεσολάβηση του Βερολίνου, Αθήνα και Άγκυρα κατέληξαν στις αρχές Αυγούστου σε «έγγραφη συμφωνία» για την αποκλιμάκωση της κρίσης και την επιστροφή στο διάλογο.

Η τριμερής εκείνη συμφωνία του Βερολίνου δεν υλοποιήθηκε, ενώ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Next Post

Ενδειξη ζωής στην Αφροδίτη: Τι λέει Έλληνας αστροφυσικός στην ΕΡΤ

Για την πιθανή ένδειξη ζωής εκτός Γης λόγω της ανακάλυψης, ενός αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, στα όξινα νέφη της Αφροδίτης μιλά ο Γιώργος Λελούδας, Αστροφυσικός Ερευνητής Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών Δανίας στην εκπομπή «Επικοινωνία». Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ ανακάλυψε στην Αφροδίτη μια πιθανή ένδειξη ζωής […]