ΔΟΜ: Έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό

Vorianews
ΔΟΜ: Έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό

Να υποστηρίξουν άμεσα την παροχή στέγασης και τη φροντίδα των εκτοπισμένων μεταναστών της Μόριας και να δημιουργήσουν παράλληλα μακροπρόθεσμες λύσεις που βασίζονται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καλεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τα ευρωπαϊκά κράτη και την ΕΕ.

«Ενώ η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων στη Λέσβο, χρειάζονται πιο βιώσιμες λύσεις», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ισχυρότερου συστήματος μετεγκατάστασης και ενός ισχυρού δείγματος αλληλεγγύης από τα ευρωπαϊκά κράτη» προσθέτει ο ίδιος.

(EUROKINISSI)

Ο ΔΟΜ ενίσχυσε την παρουσία του στη Λέσβο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 παιδιών. Μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ο ΔOM υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες των Ελληνικών Αρχών για τη δημιουργία προσωρινών εγκαταστάσεων στέγασης παρέχοντας κινητές μονάδες και τεχνικό εξοπλισμό.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Με την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ και υπό τον συντονισμό του ΔΟΜ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της UNICEF, περισσότερα από 400 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν από το νησί στην ηπειρωτική χώρα άμεσα, μέσα σε διάστημα 24 ωρών από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και αναμένουν την μετεγκατάσταση τους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ο ΔΟΜ, σε συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη UNICEF και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), υλοποίησε επίσης τη μετεγκατάσταση 600 ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων σε έξι κράτη της ΕΕ αυτή τη χρονιά.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Υπάρχουν πολλά ακόμα παιδιά και οικογένειες που χρειάζονται αυτή τη σανίδα σωτηρίας και καλούμε περισσότερα κράτη να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλλουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη στήριξη της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ.

www.ert.gr

Δάφνη Σκαλιώνη

Next Post

Ντόναλντ Τραμπ : “Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πουλήσω F35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα» να πουλήσει αμερικανικά μαχητικά F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά την αντίθεση του Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής ετοιμάζονται να υπογράψουν μια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους στον Λευκό Οίκο. «Προσωπικά, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με […]