ΕΕ: «Ζητάμε την ολοκληρωτική κατάργηση των χρυσών διαβατηρίων»

Vorianews
ΕΕ: «Ζητάμε την ολοκληρωτική κατάργηση των χρυσών διαβατηρίων»

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» αναφερόμενος στην υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» αναφέρει ότι αποφασίστηκε «να ξεκινήσει η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Μάλτας και της Κύπρου. Η ιδέα είναι να υπάρξει αντίδραση», προσθέτοντας ότι «ζητάμε από τα κράτη την ολοκληρωτική κατάργηση».

Επιπροσθέτως, αναφορικά με την Κύπρο σημειώνει ότι «στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ο Κύπριος Πρέσβης μου έδωσε μία επιστολή από τον Πρόεδρο του νησιού, τον Νίκο Αναστασιάδη προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε την κατάργηση από την 1η Νοεμβρίου. Ζήτησα να λάβω όλα τα έγγραφα που θέτουν σε εφαρμογή την κατάργηση και τα περιμένω» τονίζοντας παράλληλα ότι «τα χρυσά διαβατήρια επιτρέπουν σε κάποιον να έχει πρόσβαση στο σύνολο της Ένωσης, όχι μόνο την ελεύθερη διακίνηση, αλλά την επένδυση, τη δημιουργία επιχειρήσεων, το δικαίωμα του εκλέγειν ή του να είναι υποψήφιος. Δίνουν πρόσβαση σε μια κοινότητα αξιών».

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς επισημαίνει ότι «έχουμε δει επίσης να εμφανίζονται διαφημίσεις εξειδικευμένων εταιρειών για να πουν στους πιθανούς υποψηφίους να βιαστούν να υποβάλουν τα αιτήματα γιατί το σύστημα τελειώνει την 1η Νοεμβρίου».

Όσον αφορά στη Βουλγαρία,ο κ. Ρέιντερς αναφέρει στη συνέντευξή του ότι «υπάρχουν πολύ λιγότερες περιπτώσεις. Είπαν ότι θα εγκαταλείψουν το σχήμα, αλλά δεν είδα ποτέ κοινοβουλευτική εξέλιξη. Τους στείλαμε λοιπόν μία πολιτική επιστολή με την οποία ζητάμε διευκρινίσεις μέσα στο μήνα».

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρ. Ζαρκαδούλα

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Next Post

Aρνητικό το τεστ κορονοϊού της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα του τεστ για κορονοϊό στο οποίο υποβλήθηκε χθες η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Την ανακοίνωση έκανε η ίδια μέσω του λογαριασμού της στο τουίτερ. «Είμαι χαρούμενη να ενημερώσω ότι το αποτέλεσμα του τελευταίου μου τεστ είναι αρνητικό. Έκανα το τεστ χθες. Ευχαριστώ για τα μηνύματα στήριξης. […]