Εύα Στάμου: Η ψυχολογία των «αρνητών της μάσκας» (video)

Vorianews
Εύα Στάμου: Η ψυχολογία των «αρνητών της μάσκας» (video)

Την ψυχολογία των αρνητών της μάσκας και πως τους αντιμετωπίζουμε ανέλυσε μιλώντας στην στην εκπομπή «Ενημέρωση 10-12» της ΕΡΤ η δρ. Ψυχολογίας και συγγραφέας, Εύα Στάμου.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης αυτών των ανθρώπων και γιατί συμβαίνει αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρνούνται τη μάσκα και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ο Covid-19, είναι άνθρωποι που δεν έχουν τις ψυχικές αντοχές για να αντέξουν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Δυστυχώς είναι ευάλωτοι ψυχολογικά και προτιμούν να αναπαράγουν ακραίες συνωμοσιολογίες θεωρίες, όπως το ότι δεν υπάρχει Covid-19, από το να δεχθούν την πραγματικότητα, η οποία έτσι και αλλιώς είναι για όλους μας επώδυνη».

«Συνήθως αντιπαθούν πάρα πολύ όσους τους φέρνουν αντιμέτωπους με αυτήν την πραγματικότητα (πολιτικούς, επιστήμονες κλπ). Είναι μια μορφή αυτοεξαπάτησης που δείχνει ότι ψυχικά κάποιος δεν έχει τις απαραίτητες άμυνες και τη δύναμη για να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο, είναι φόβος και πολλές φορές σχετίζεται με την ευθυνοφοβία» συνέχισε.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι, ενώ φοβούνται την αρρώστια και τον θάνατο, επιλέγουν να μην φορούν μάσκες. «Ο φόβος αυτός και το άγχος τους οδηγούν σε αυτήν την παράλογη στάση και συνήθως υπάρχουν και κάποιοι σε αυτές τις περιπτώσεις που θα εκμεταλλευτούν αυτούς τους ευάλωτους ανθρώπους (όπως κάποια σάιτ που για περισσότερα κλικ αναπαράγουν ακραίες θεωρίες συνομωσίας). Έτσι αυτοί οι άνθρωποι, διαβάζοντας τις ιδέες που οι ίδιοι έχουν και σε σάιτ, επιβεβαιώνονται μέσα τους και μετά είναι πολύ δύσκολο να το αλλάξει κανείς αυτό με λογικά επιχειρήματα».

Όσον αφορά στο πώς πρέπει να διαχειριστούμε τους νέους και το «φαινόμενο της πλατείας» η κ. Στάμου εξήγησε ότι «στην ηλικία τους είναι φυσικό να έχουν ανάγκη την εκτόνωση και να είναι εξωστρεφείς. Θα πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι τα μέτρα είναι εδώ για να προστατεύσουν την ελευθερία μας και όχι για να μας τιμωρήσουν και περιορίσουν. Χάρη στη μάσκα μπορούμε να είμαστε παντού, να κάνουμε τις δουλειές μας, να βγαίνουμε. Η μάσκα λοιπόν προστατεύει την ελευθερία μας, έτσι θα πρέπει να σκεφτούμε. Στους αρνητές της μάσκας απαντάμε με επιστημονικά στοιχεία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Μαρίνα Θανασοπούλου

Next Post

N. Μηταράκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

«Ήταν μια εγκατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 12.000 άτομα η δημιουργία της νέας δομής στο Καρά Τεπέ» δήλωσε ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να μην διακοπεί η παροχή νερού και φαγητού, ιατραφαρμακευτικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο, ακόμη και τις μέρες που είχαν κατασκηνώσει υπό δύσκολες […]