Ε.Αγαθοπούλου: «Είναι η πολιτική σας, αυτή που… «ανάβει φωτιές» στις Μόριες»

Vorianews

Κατά την ενημέρωση της διαρκούς επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης από τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη γιά το Προσφυγικό, η αναπληρώτρια τομεάρχις Δικαιοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία», αρμόδια γιά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων, και βουλεύτρια Κιλκίς του κόμματος Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, αναφέρθηκε, κατά το ξεκίνημα της ομιλίας της στα πρόσφατα γεγονότα καταστροφής του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, «που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και στις εικόνες ντροπής που έκαναν το γύρο του κόσμου», όπως τόνισε με έμφαση.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

« … Η κ.Αγαθοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της ευρωπαϊκής διάστασης του ζητήματος, με αναλογικές μετεγκαταστάσεις στις διάφορες χώρες, καθώς και γιά την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, με ισοκατανομή ανά την επικράτεια. Η απαίτηση καθίσταται ακόμη πιό επιτακτική γιά τις ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυοι γυναίκες, θύματα βίας, ασυνόδευτα, παιδιά και άτομα με αναπηρία. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε πριν από λίγες μέρες κοινή παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιού και Ε.-Ε. Αγαθοπούλου με στόχο την προστασία των γυναικών – προσφύγων που υπήρξαν θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους.

Επί πλέον, η βουλεύτρια Κιλκίς αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι η κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για την τραγωδία της Μόριας, τάσσεται κατά των ανοικτών δομών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και υπέρ των κλειστών δομών – φυλακών, ενώ επισήμανε το ότι η κυβέρνηση καθιστά σαφές, ότι προτιμά τα αποθετήρια ψυχών υπό άθλιες συνθήκες, όπως αυτό της Μόριας, αλλά και των άλλων νησιών.

Άλλο παράδειγμα είναι η Ν. Καβάλα της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, όπου μεταφέρεται κόσμος τα βράδια, στα κρυφά, και πλέον αριθμεί περί τις δύο χιλιάδες ατόμων, αντί γιά πεντακόσιους που αναλογούν. Όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε: «Γιά να εφαρμόσετε την ισοκατανομή ανά την Επικράτεια, πρέπει πρώτα να πείσετε τους βουλευτές σας, ότι πολιτική στο Προσφυγικό δεν γίνεται λέγοντας «μακριά από τον τόπο μου και όπου θέλει ας είναι». […] Διότι λέτε, ότι δεν γεμίσατε την χώρα δομές, αλλά γεμίσατε τις ήδη υπάρχουσες δομές. Η στοχοποίηση των ανθρώπων αυτών από τον κ. Χαρδαλιά τις προάλλες, από τον κ. Μπακογιάννη με τους ανθρώπους που κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας αλλά και από τους βουλευτές σας, που ξεσηκώνουν τους τοπικούς πληθυσμούς, αυτές οι συμπεριφορές βάζουν φωτιές στις Μόριες». Καταλήγοντας, ανέδειξε το ότι τα κλειστά ΚΥΤ, πέρα από το ότι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Τέλος η κ. Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στο υγειονομικό σκέλος του ζητήματος και στην ανάγκη παροχής συστηματικής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας πρωτοβάθμιου χαρακτήρα, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και νοσοκομειακής περίθαλψης σε σοβαρά περιστατικά. Επισήμανε, ότι επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όλοι όσοι διέμεναν στην χώρα είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, διασφαλίζοντας τόσο την υγεία των πληθυσμών αυτών όσο και των τοπικών πληθυσμών».

Δημήτρης Ορφανίδης

Next Post

«Το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει και να μείνει ένας χώρος δημιουργίας, ελπίδας και προόδου»

Με την ευκαιρία της έναρξης του σχολικού έτους 2020-21, ο συνδυασμός «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη», του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και δεν θυμίζει σε τίποτε τις προηγούμενες. Οι δυσκολίες είναι αρκετές γιά μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, […]