Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά Σάντσεθ από το ακροδεξιό Vox

Vorianews
Ισπανία: Πρόταση μομφής κατά Σάντσεθ από το ακροδεξιό Vox

Το ακροδεξιό κόμμα Vox ζητά την παραίτηση Σάντσεθ και προτείνει ως υποψήφιο αντικαταστάτη του τον επικεφαλής της Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ. Πρόκειται για την 5η πρόταση μομφής κατά ισπανικής κυβέρνησης στα χρόνια της Δημοκρατίας από το 1975 και τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Η συζήτηση της 5ης πρότασης μομφής ξεκίνησε στις 10 το πρωί ενώ η ψηφοφορία θα γίνει αύριο Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Όπως αναμένεται η τύχη αυτής της πρότασης μομφής θεωρείται προδιαγεγραμμένη καθώς υπολογίζεται ότι θα υπερψηφιστεί μόνο από τους 52 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Vox ενώ απαιτούνται 176 ψήφοι.

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ επέκρινε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Κίνα «είτε για την τεχνητή παραγωγή του ιού και την εξαπάτηση, είτε για τον μη έλεγχο της διάδοσης», δίνοντας με την ομιλία του τοφή στις θεωρίες συνωμοσίες, όπως επεσήμανε ο ισπανικός Τύπος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο ηγέτης του Vox κατηγόρησε τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας ότι είναι «σύμμαχος» της Κίνας για τη διάδοση του ιού.

Στη συζήτηση στη Βουλή συμμετέχει μόνο ο μισός αριθμός εκ του συνόλου των 350 βουλευτών λόγω Covid-19. Η αυριανή ψηφοφορία θα γίνει τηλεματικά.

Επί 30 χρόνια για την περίοδο 1987-2017 δεν έγινε καμία πρόταση μομφής. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 4 προτάσεις μομφής στην Ισπανία: Suárez (1980), González (1987) και Rajoy (2017 και 2018). Οι τρεις πρώτες απορρίφθηκαν και ευδοκίμησε η τελευταία κατά του Μαριάνο Ραχόι το 2018 η οποία ψηφίστηκε την 1η Ιουνίου 2018 και ο Πέδρο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός.

Μαδρίτη- Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Next Post

Αναφορές Στόλτενμπεργκ στην τουρκική προκλητικότητα

Σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και στην τοποθέτησή του σχετικά με την ένταση στο Αιγαίο, όπως είπε, τους τελευταίους μήνες, ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί. Όπως σημείωσε, έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Συμμαχίας ένας μηχανισμός για να υπάρξει μείωση της έντασης, μία […]