Καλίν: Διερευνητικές από εκεί που σταμάτησαν – Διαπραγματεύσεις σε τρία επίπεδα

Vorianews
Καλίν: Διερευνητικές από εκεί που σταμάτησαν – Διαπραγματεύσεις σε τρία επίπεδα

Οι διερευνητικές συνομιλίες Τουρκίας – Ελλάδας θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Ανέφερε ότι θα υπάρξουν παράλληλα άλλες δύο διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό και μία σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, o Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν εδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε.

«Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε, θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. Ανέφερε ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τα σύνορα, τον θαλάσσιο και τον εναέριο χώρο. Όπως είπε, έχει γίνει σειρά επαφών και αυτή την βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπραχίμ Καλίν σημείωσε πως η Τουρκία αναμένει επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Πηγή: Anadolu

www.ert.gr

ertweb

Next Post

Μπέρδεψαν τον κόσμο με το εμβόλιο της γρίπης – Το επηρεάζει τελικά ο κοροναϊός;

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στο θέμα του εμβολίου κατά της γρίπης και το κατά πόσο είναι επικίνδυνο να το κάνουν άτομα που μπορεί να νοσούν από κοροναϊό. Ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολίου όπως και ο Γκίκας Μαγιορκίνης […]