Καστοριά-Κοζάνη: Έλεγχοι για κορονοϊό σε μινγκ και εργαζόμενους σε φάρμες

Vorianews
Καστοριά-Κοζάνη: Έλεγχοι για κορονοϊό σε μινγκ και εργαζόμενους σε φάρμες

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορονοϊό θα πραγματοποιηθούν σε μινγκ (βιζόν) που εκτρέφονται σε φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε εργαζόμενους, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν προβληθεί από τον ιό. Από την περασμένη άνοιξη οι φάρμες γουνοφόρων, όπως και όλες οι φάρμες εκτροφής, έχουν τεθεί σε καθεστώς επαγρύπνησης και υπόκεινται σε πρωτόκολλα βιοασφάλειας, με απαγόρευση προσέγγισης σε οποιονδήποτε εκτός από τους εργαζόμενους. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα ανάμεσα σε εργαζόμενους σε φάρμες γουνοφόρων ή στο στενό τους περιβάλλον.

Οι συνεχείς αναφορές για εμφάνιση του ιού σε φάρμες σε επτά χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία και ΗΠΑ, Ισραήλ) με τελευταία τη Δανία, η πρωθυπουργός της οποίας δήλωσε, ότι θα θανατωθούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια μινγκ, έχουν θέσει εκτροφείς και κτηνιατρικές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας σε επαγρύπνηση, ήδη από την περασμένη άνοιξη. Μετά τις ανακοινώσεις της Δανίας, για την εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους του SARS – CoV-2 , που μπορεί να μεταφερθεί από τα μινγκ στον άνθρωπο, δημιουργήθηκε μια άτυπη ομάδα εργασίας από κτηνιάτρους, την Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και, υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους στις φάρμες.

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών. Το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό το σύνολο των εργαζομένων σε αυτές, καθώς και σε δείγματα από τα εκτρεφόμενα ζώα.

www.ert.gr

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

Next Post

Live streaming: Αμερικανικές εκλογές 2020 – Η επόμενη μέρα

Ο Δημήτρης Απόκης και η Αννα Παπασωτηρίου σε μία ειδική εκπομπή της ΕΡΤ1 παρουσιάζουν ζωντανά όλες τις εξελίξεις σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές. Δείτε εδώ ζωντανά Η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ – Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου Το δύσκολο έργο να επανενώσει την Αμερική αναλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξελέγη 46ος […]