Κορονοϊός: Το Ισραήλ ξεκινά τις κλινικές δοκιμές εμβολίου

Vorianews
Κορονοϊός: Το Ισραήλ ξεκινά τις κλινικές δοκιμές εμβολίου

Τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα ξεκινήσει το Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου 2020. Το εμβόλιο δημιουργήθηκε από ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ (Israel Institute for Biological Research), η λειτουργία του οποίου εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το Ινστιτούτο (IIBR) ξεκίνησε την δοκιμή του εμβολίου με την ονομασία “BriLife” σε ζώα τον περασμένο Μάρτιο. Η άδεια για τη δοκιμή του στο επόμενο στάδιο δόθηκε από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, καθώς και από την αρμόδια εποπτική Επιτροπή. Ως εκ τούτου, 80 εθελοντές –ηλικίας από 18 ως 55 ετών- θα παρακολουθούνται αρχικά από τις επόμενες ημέρες, για διάστημα τριών εβδομάδων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα αναπτύξουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2.

Η Δεύτερη φάση της δοκιμής του εμβολίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή 960 ανθρώπων, ηλικίας άνω των 18 ετών. Εφόσον και αυτό το στάδιο δοκιμών ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα ακολουθήσει ένα τρίτο στάδιο, με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών, το οποίο προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο/ Μάιο (2021). Εάν τελικά το εμβόλιο θεωρηθεί επιτυχημένο, ενδέχεται να εγκριθεί η μαζική του παραγωγή- χρήση.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου της χώρας επισημαίνεται ότι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί, ως τώρα, επιτυχώς σε ζώα και το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ έχει παράγει  περισσότερες από 25.000 δόσεις του εμβολίου για τα δύο πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών του στους ανθρώπους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου IIBR, Shmuel Shapira, ανέφερε: «τελικός μας στόχος είναι η παραγωγή 15 εκατομμυρίων δόσεων (του εμβολίου) για τους κατοίκους του κράτους του Ισραήλ και τους κοντινούς μας γείτονες».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εμβόλια κατά του κορονοϊού διεθνώς, τα οποία να έχουν λάβει επίσημη έγκριση. Ωστόσο κάποια από αυτά –ανάμεσα τους τα εμβόλια των εταιριών Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna– βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων, έχει αρχίσει να προχωρά στη χαλάρωση των μέτρων της δεύτερης, σε εθνικό επίπεδο, καραντίνας  μετά από μια σταθερή μείωση του ποσοστού των καθημερινών λοιμώξεων. Στη χώρα καταγράφηκαν 692 νέα κρούσματα κορονοϊού το περασμένο Σάββατο (24/10) παρουσιάζοντας σημαντική μείωση, σε σύγκριση με τον αριθμό των 9.000 και πλέον κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στη χώρα πριν από μερικές εβδομάδες. Στο Ισραήλ έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα 2.372 θάνατοι, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.


Πηγή: Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης

Next Post

Κορονοϊός: Πάνω από 1,1 εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως – Οι ΗΠΑ έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες

Tουλάχιστον 1.155.301 θανάτους έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία του νέου κορονοϊού  από την στιγμή που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα μίλησε για την εμφάνιση της Covid-19 στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019. Περισσότερα από 43.080.500 κρούσματα έχουν επισήμως καταγραφεί παγκοσμίως από την έναρξη της επιδημίας. Τουλάχιστον 29.194.100 ασθενείς της Covid-19 έχουν […]