Λαγουβάρδος για «Ιανό»: Στα ανατολικά ηπειρωτικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (video)

Vorianews
Λαγουβάρδος για «Ιανό»: Στα ανατολικά ηπειρωτικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (video)

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από τα νησιά του Ιονίου και πλησιάζει τις ακτές της Πελοποννήσου και της Δυτικής, ηπειρωτικής Ελλάδας. Πρόκειται για έναν απρόβλεπτο κυκλώνα που θα διασχίσει ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες 36 ώρες.

Ο κ. Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, μίλησε στην ΕΡΤ και εκτίμησε ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο.

«Στη δυτική χώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όντως οι άνεμοι και φυσικά και τα μεγάλα ύψη βροχής. Μεγάλα ύψη βροχής θα έχουμε και στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, η εκτίμησή μου είναι ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα είναι εκεί -στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά- και η εμπειρία μας από τον προηγούμενο μεσογειακό κυκλώνα, πριν από δύο χρόνια, τον Ξενοφών, μας δείχνει πως και τότε είχαμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής στη Φθιώτιδα».

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, μέχρι το απόγευμα θα δυναμώσουν οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις στα νησιά του Ιουνίου και στις δυτικές ακτές της χώρας και θα εξασθενίσουν σταδιακά. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες βροχοπτώσεις στα ανατολικά, τα οποία θα δυναμώσουν μέσα στην ημέρα αλλά και αύριο. Τα φαινόμενα θα εντείνουν στην Αττική και την Εύβοια από το βράδυ.

«Δεν έχει διαπιστωθεί κάποια αύξηση στη συχνότητα παρουσίασης των μεσογειακών κυκλώνων. Απλά οι δυο τελευταίοι που πέρασαν όλη τη λεκάνη της Μεσογείου συνέβησαν και οι δύο στη χώρα μας με πολύ έντονα φαινόμενα. Οι κλειστοί μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιοι, αλλά δεν έχει αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισής τους και σίγουρα ενισχύονται από τις θερμές θάλασσες. Τους μήνες του φθινοπώρου έχουμε διαχρονικά τις μεγαλύτερες καταστροφές από πλημμύρες στη χώρα μας, οι οποίες ευθύνονται κυρίως στις θερμές θάλασσες», τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος για την παραφιλολογία σχετικά με την αύξηση των αριθμών των κυκλώνων.

www.ert.gr

Σπυριδούλα Κακλατζή

Next Post

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε νέα μέτρα στην Αττική

EMAIL

vorianews@gmail.com
error: Content is protected !!