Νέος εξωπλανήτης στο μέγεθος του Ποσειδώνα 32 έτη φωτός μακριά από τη γη

Vorianews

Ένα σχετικά κοντινό μεγάλο εξωπλανήτη μεγέθους ανάλογου του Ποσειδώνα, γύρω από το νεαρό άστρο AU Μικροσκοπίου, σε απόσταση περίπου 32 ετών φωτός από τη Γη, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων με τη βοήθεια των αμερικανικών διαστημικών τηλεσκοπίων TESS και Spitzer.

Το μικρό μητρικό άστρο του εξωπλανήτη, γνωστό και ως AU Mic, έχει ηλικία μόνο 20 έως 30 εκατομμυρίων ετών και διαθέτει το 50% περίπου της μάζας του Ήλιου μας. Μόνο δύο ή τρία γνωστά άλλα άστρα είναι ταυτόχρονα τόσο κοντινά στη Γη και νέα σε ηλικία.

Ο εξωπλανήτης, που ονομάστηκε AU Mic b, χρειάζεται 8,5 γήινες μέρες για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από το άστρο του (αυτή είναι και η διάρκεια του έτους του), συνεπώς κινείται πολύ κοντά σε αυτό. Η μάζα του πλανήτη εκτιμάται ότι είναι 58 φορές μεγαλύτερη της Γης, ενώ είναι ακόμη άγνωστο αν διαθέτει ατμόσφαιρα και τι είδους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πίτερ Πλάβτσαν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, θεωρούν πιθανότερο ότι ο νέος εξωπλανήτης αποτελείται κυρίως από αέρια και δεν είναι βραχώδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

skaigr

Next Post

Ψηφιακή Ακαδημία: Πάνω από 160.000 χρήστες και 8 εκατ. προβολές σελίδας

Της Γωγώς Κατσέλη  Περισσότεροι από 160.000 μοναδικές χρήστες έχουν επισκεφθεί την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών που παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, από τις 6 Μαΐου που τέθηκε σε λειτουργία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο. Όπως δήλωσε μάλιστα στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, οι χρήστες που έχουν […]
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: