Ο δήμαρχος Κοπεγχάγης παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Vorianews
Ο δήμαρχος Κοπεγχάγης παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Φρανκ Γένσεν, εδώ και πάνω από μια δεκαετία δήμαρχος της Κοπεγχάγης, παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης και είπε πως ζητάει συγγνώμη από «τις γυναίκες που προσέβαλα».

Ο 59χρονος Γένσεν θα παραιτηθεί επίσης από τη θέση του υπαρχηγού του κυβερνώντος δανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ήταν δήμαρχος της Κοπεγχάγης από το 2010.

Την παραίτησή του καλωσόρισε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν γράφοντας σε καταχώρισή της στο Facebook πως ήταν «η σωστή απόφαση»: «Είναι προφανές πως στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχουμε προβλήματα και αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα», δήλωσε η πρωθυπουργός στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Ο Γένσεν παραιτήθηκε αφού δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες απασχολούταν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπαν ότι παρενοχλήθιηκαν σεξουαλικά από τον Γένσεν το 2012 και το 2017 και οι δηλώσεις τους δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την εφημερίδα Jyllands-Posten. Είπαν πως και τα δύο επεισόδια έλαβαν χώρα στη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων και πως ο Γένσεν άγγιξε τις γυναίκες παρά τη θέλησή τους.

Ο Γένσεν έγραψε στο Facebook πως ήταν μέρος μιας «βλαβερής» και «παλιάς» κουλτούρας στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τις γυναίκες που προσέβαλα», δήλωσε ο Γένσεν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Σειρά υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν έρθει στο φως τους τελευταίους μήνες στη Δανία, καθώς περισσότερες γυναίκες από την πολιτική, την κινηματογραφική βιομηχανία και τα μέσα ενημέρωσης έχουν περιγράψει δημόσια επεισόδια με άνδρες συναδέλφους και ανωτέρους τους.

Η Φρεντέρικσεν επαίνεσε τον Γένσεν για την πολιτική σταδιοδρομία του που εκτείνεται σε περισσότερα από 30 χρόνια, πρόσθεσε όμως πως «ανυπέρβλητα» προβλήματα «εμποδίζουν τη συνέχιση της ανάμιξής του στην πολιτική».

Ο 59χρονος Γένσεν είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Έρευνας στα χρόνια του 1990 και στα πρώτα χρόνια του 2000.

Πηγή: ΑΜΠΕ

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Next Post

Χιλή: Διαδηλώσεις και 580 συλλήψεις στην πρώτη επέτειο της κοινωνικής εξέγερσης

Μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος στη Χιλή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Σαντιάγο και σε άλλες πόλεις την Κυριακή, στην πρώτη επέτειο από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο τέλος των διαδηλώσεων ξέσπασαν συγκρούσεις με αστυνομικούς που προχώρησαν σε 580 […]