ΠΟΥ: Κίνδυνος παράτασης της πανδημίας από τον «εθνικισμό» του εμβολίου

Vorianews
ΠΟΥ: Κίνδυνος παράτασης της πανδημίας από τον «εθνικισμό» του εμβολίου

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη στη διανομή κάθε εμβολίου, που θα παραχθεί στο μέλλον κατά του νέου κορονοϊού, με φόντο την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την έναρξη των εργασιών μιας παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, διάρκειας τριών ημερών, στο Βερολίνο, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το μοναδικό μέσο για να ξεπεραστεί η πανδημία είναι το κάνουμε όλοι μαζί και να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχότερες χώρες θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο.

Κλειδί ο εμβολιασμός ορισμένων ανθρώπων σε όλες τις χώρες

«Είναι φυσικό ότι οι χώρες θέλουν, καταρχάς, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, όμως εάν και όταν έχουμε στη διάθεσή μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά. Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να εμβολιάσουμε ορισμένους ανθρώπους σε όλες τις χώρες παρά όλους τους ανθρώπους σε ορισμένες χώρες», επισήμανε.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ο εθνικισμός του εμβολίου θα παρατείνει την πανδημία, δεν θα τη συντομεύσει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά της Covid-19, που έχει σκοτώσει πάνω από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους. Δεκάδες εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές, 10 εκ των οποίων βρίσκονται στο πιο προηγμένο στάδιο της φάσης 3, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη κάνει μεγάλες παραγγελίες στις επιχειρήσεις που δημιουργούν τα πιο υποσχόμενα εμβόλια.

Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες, που θα μπορούσαν να μείνουν παραμελημένες.

Πηγή Reuters, AFP

www.ert.gr

Κωνσταντίνα Βαλαούρα

Next Post

Κίνα: Κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού από τον Μάρτιο

Στην καταγραφή του μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων εδώ και επτά μήνες προχώρησε η Κίνα το τελευταίο 24ωρο ανακοινώνοντας 137 φορείς του κορονοϊού, όλους ασυμπτωματικούς, στη βορειοδυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ. Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλα 20 «εισαγόμενα» επιβεβαιωμένα κρούσματα, ωστόσο η ραγδαία αύξηση σε εσωτερικό επίπεδο και συγκεκριμένα στην Κασκάρ, στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ είναι που […]