Σερβία: Αύξηση των προσφυγικών ροών το 2020 – Ανακαλύφθηκαν έξι τούνελ διακίνησης

Vorianews
Σερβία: Αύξηση των προσφυγικών ροών το 2020 – Ανακαλύφθηκαν έξι τούνελ διακίνησης

Οι προσφυγικές ροές προς την Σερβία αυξήθηκαν μέσα στο 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρεται από την κυβερνητική Επιτροπή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2020  εισήλθαν παράνομα περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Σερβία ενώ για ολόκληρο το 2019 ο αριθμός αυτός δεν ξεπέρασε τις 32.000. Αυτή την στιγμή στις 16 δομές που λειτουργούν στη χώρα φιλοξενούνται 5.595 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 2.000 περίπου βρίσκονται αδήλωτοι στο Βελιγράδι και κυρίως στην μεθόριο με την Ουγγαρία όπου προσπαθούν να βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα.

Η σερβική αστυνομία την 1η Οκτωβρίου προχώρησε στην σύλληψη 11 διακινητών οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής που κυμαίνεται από 800 έως 2400 ευρώ βοηθούσαν πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ουγγαρία. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους διακινητές που συνελήφθησαν από την σερβική αστυνομία είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες ή μετανάστες.

Την ίδια ημέρα το υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τούνελ που ανακαλύφθηκαν στα σύνορα με την Σερβία. Συνολικά ανακαλύφθηκαν έξι τέτοια τούνελ στη σερβοουγγρική μεθόριο που χρησιμοποιούνταν για την διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2017 η Ουγγαρία κατασκεύασε συρμάτινο φράχτη σε όλο το μήκος των συνόρων με την Σερβία για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

www.ert.gr

Αγγελική Παπαθανασίου

Next Post

Γκουτέρες: Διπλή κρίση η πανδημία για τους φτωχούς

«Ας σταθούμε αλληλέγγυοι με αυτούς που ζουν στη φτώχεια καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και πέρα από αυτή» προτρέπει σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση της Φτώχειας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνεργασία για τον κοινό σκοπό είναι ο μοναδικός τρόπος από […]