Τα 5 πράγματα που πρέπει να τηρεί μια χώρα για να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα

Vorianews

Οι χώρες του πλανήτη δεν πρέπει να κάνουν όνειρα για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας μέχρι να πληρούν 5 συγκεκριμένα κριτήρια.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και επικαλείται το CNN.

Οι 5 προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων είναι: γνώση της κατάστασης διασποράς του ιού, εμπλοκή της κοινωνίας, επαρκείς δυνατότητες του συστήματος υγείας, επαρκείς ικανότητες δημόσιας υγείας και έλεγχος των συνόρων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 9 χώρες υψηλού εισοδήματος που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα: Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία και Αγγλία.

Και βρήκαν πως κάποιες χώρες δεν τηρούν τα κριτήρια που χρειάζονται για αποφυγή νέου κύματος κορονοϊού, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Αγγλία.

«Τα ευρήματα είναι καθαρά. Αν έχουμε αναζωπύρωση της ασθένειας, του αριθμού των κρουσμάτων, τότε άνοιξαν πολύ νωρίς», λέει χαρακτηριστικά στο CNN ο καθηγητής Martin McKee του London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Η έρευνα βρήκε ακόμα πως για να χαλαρώσουν τα μέτρα, οφείλεις να έχεις ως χώρα ένα αποτελεσματικό σύστημα εντοπισμού των κρουσμάτων, ελέγχου, απομόνωσης και υποστήριξης.

«Καμία χώρα δεν το κάνει πολύ καλά, στην πραγματικότητα … Η Αγγλία το κάνει ιδιαιτέρως κακά. Η Ισπανία και η Γαλλία δεν τα πάνε επίσης πολύ καλά», λέει ο ακαδημαϊκός.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές αρχές πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους για χαλάρωση των μέτρων σε έναν συνδυασμό επιδημιολογικών δεδομένων και κοινωνικο-πολιτικών επιπτώσεων από τους περιορισμούς.

Για να ξανανοίξουν ασφαλώς οι χώρες όπως πριν από την πανδημία, λένε χαρακτηριστικά, χρειάζεται οι κοινωνίες τους «να εμπλακούν ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους» και οι συμβουλές των ειδικών να είναι «συνεπείς και αξιόπιστες».

Τα μηνύματα ωστόσο που δέχονται οι πολίτες για τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, χρήσης μάσκας και τηλεργασίας προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις σύγχυση. Και αυτό καταλήγει σε έλλειψη κοινωνικής αποδοχής και δυσπιστία, σημειώνουν…

 

Redbull

Next Post

Η Ρωσία προχώρησε σε συστάσεις για τηλεργασία και περιορισμό ηλικιωμένων στο σπίτι

Αντιμέτωπη με αναζωπύρωση της επιδημίας του κορονοϊού είναι η Μόσχα και οι αρχές κάλεσαν τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα να παραμένουν στα σπίτια τους, και τις επιχειρήσεις να προτιμούν την τηλεργασία. «Οι Μοσχοβίτες που είναι άνω των 65 ετών και οι νεότεροι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα δεν θα πρέπει να βγαίνουν […]