Χιλή: Διαδηλώσεις και 580 συλλήψεις στην πρώτη επέτειο της κοινωνικής εξέγερσης

Vorianews
Χιλή: Διαδηλώσεις και 580 συλλήψεις στην πρώτη επέτειο της κοινωνικής εξέγερσης

Μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος στη Χιλή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Σαντιάγο και σε άλλες πόλεις την Κυριακή, στην πρώτη επέτειο από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο τέλος των διαδηλώσεων ξέσπασαν συγκρούσεις με αστυνομικούς που προχώρησαν σε 580 συλλήψεις, ενώ πυρπολήθηκαν δύο εκκλησίες.

Περίπου 30.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι και οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην Πλάζα Ιτάλια του Σαντιάγο, εμβληματικό σημείο της κοινωνικής διαμαρτυρίας, ζητώντας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

EPA/Alberto Valdes

Τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν το βράδυ. Μια εκκλησία λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε, όμως η φωτιά τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ένας δεύτερος ναός, σε κοντινή απόσταση, καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες. «Να πέσει! Να πέσει!», φώναζαν ομάδες διαδηλωτών, που είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα.

«Το να καίνε τις εκκλησίες αποτελεί μια έκφραση βίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής, Βίκτορ Περέζ. Ανέφερε ότι οι ταραχές προκλήθηκαν από ομάδες που είχαν παρεισφρήσει στη διαδήλωση.

Πριν από ένα έτος, μια κινητοποίηση κατά της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων του μετρό είχε οδηγήσει σε ξέσπασμα βιαιοτήτων. Εκείνη η ημέρα είχε αποτελέσει το σημείο εκκίνησης μαζικών διαδηλώσεων, λεηλασιών και συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων και περίπου 30 έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Next Post

Mάστιγα οι αυτοσχέδιοι αγώνες ταχύτητας στην Αττική: 334 παραβάσεις το Σαββατοκύριακο

Στη βεβαίωση 334 παραβάσεων προχώρησε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο πλαίσιο ειδικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο (17-18 Οκτωβρίου), σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου (Νέα Θηβών και Ραδιοφωνίας, Λ. Σχιστού, Αττικού ‘Αλσους και Έβρου, Θέατρο Λυκαβηττού, Αθηνών-Σουνίου [λιμανάκια -RIBAS], έξοδο Αττικής οδού – Παλλήνη και περιφερειακή Αιγάλεω). Ειδικότερα, σύμφωνα με […]